Kapot Sterk: feestelijke afsluiting van lesprogramma
‘Zijn jullie sterk? Nee! Kapot sterk!’ Die vraag – en het knallende antwoord – zette dinsdagmiddag 13 mei de toon tijdens de afsluiting van het lesprogramma Kapot Sterk. Ruim tweehonderd groep 8 leerlingen van scholen uit Lelystad Oost verzamelden zich in het Theater van Porteum om de serie van vijf lessen af te sluiten. Het werd een energieke, leerzame en inspirerende middag, vol muziek, verhalen én dans.
Kapot Sterk is onderdeel van het programma Preventie met Gezag van Samen Lelystad Oost. Het is een lesprogramma voor groep 8-leerlingen, waarin kinderen leren omgaan met groepsdruk, verleidingen en het maken van eigen keuzes. Ze ontdekken hun eigen kracht, oefenen met nee zeggen en krijgen ruimte om te praten over hun dromen. Het doel: jongeren weerbaarder maken tegen groepsdruk en verleiding van criminaliteit en het versterken van hun bewustzijn en zelfvertrouwen.
Daarnaast is het programma een kennismaking met medewerkers van Halt, het jongerenwerk en de politie. Zo weten leerlingen bij wie ze terecht kunnen als ze vragen hebben of in lastige situaties terecht komen. De lessen werden de afgelopen weken door medewerkers van Halt gegeven op dertien scholen in Lelystad, met hulp van de politie en jongerenwerkers.
Respect als rode draad
De presentatie van de afsluiting was in handen van artiest en voetbaltrainer Juryan Zandvliet en DJ en muzikant Najee Tomasowa. Met humor, persoonlijke verhalen en veel interactie trokken ze leerlingen het podium op. Respect was de rode draad van de middag: voor elkaar, voor jezelf en voor je toekomst. Leerlingen mochten reageren, vragen stellen, hun ervaringen delen en uiteindelijk ook dansen.
Leerlingen aan het woord
De onderwerpen uit de lessen kwamen één voor één terug: keuzes maken, omgaan met groepsdruk, verleidingen, grenzen stellen en zelfvertrouwen. Leerlingen vertelden wat hen was bijgebleven. Een jongen zei: ‘Je moet niet zomaar een pakketje aannemen als je niet weet wat erin zit. Het kan iets gevaarlijks zijn. Dan kan je problemen krijgen.’ Een ander deelde hoe hij groepsdruk had weerstaan: ‘Mijn vrienden wilden naar het winkelcentrum, maar ik wist dat ze dingen gingen doen die niet mochten. Dus ik ging niet mee.’
Ook over zelfvertrouwen werd gesproken. Juryan vroeg wie er durfde te vertellen hoe je dat laat zien. Een leerling kwam naar voren. ‘Ik ben zelfverzekerd,’ zei hij. ‘En hoe sta je dan nu?’ vroeg Juryan. ‘Gewoon, zelfverzekerd.’ Juryan knikte: ‘Met rechte rug, hè? Dat vind ik knap. Hoor jij ook geluiden in de zaal?’ ‘Ja, gelach.’ ‘En wat doet dat met jou?’ ‘Niet veel. Laat ze maar lachen. Als ze dit zelf proberen, zien ze hoe het is.’ Juryan sloot af: ‘Als je ondanks dat het misschien spannend is en ondanks dat je misschien zelfs wel even geen zelfvertrouwen voelt, dat toch gewoon kunt uitstralen. Dan ben je niet alleen sterk, maar wat mij betreft kapot sterk.’
Trots en vertrouwen
Jeugdagent Marianne Groenink was tijdens de afsluiting aanwezig én betrokken bij alle dertien deelnemende scholen. ‘Het belangrijkste is in verbinding komen met jongeren, en in verbinding blijven. Ze herkennen mijn gezicht nu op straat en spreken me aan: ‘U was bij Kapot Sterk!’ Dan weet ik: we hebben iets bereikt. Die herkenning maakt het contact laagdrempeliger. Ze durven je aan te spreken en dat is precies wat je wilt.’
Ook Halt-medewerker Carl Aventurin ziet het effect. ‘Ze beginnen vaak afwachtend,’ zei hij vooraf. ‘Maar let op: straks staan ze te dansen.’ En hij kreeg gelijk. Aan het eind van de middag kwam iedereen naar voren. Er werd gelachen, bewogen en volop gedanst. ‘Er kwam net een jongen naar me toe die zei dat hij veel aan de lessen heeft gehad. Dáár doen we het voor,’ zegt Carl trots.
Jezelf blijven
Het project Kapot Sterk is onderdeel van het programma Preventie met Gezag van Samen Lelystad Oost. In dit programma bundelen Porteum, Gemeente Lelystad, Politie Lelystad, Stichting Halt, jongerenwerkers en scholen uit Lelystad Oost hun krachten om kinderen weerbaarder te maken. De afsluiting was een mooi einde op weken waarin kinderen leerden dat sterk zijn betekent: jezelf blijven. Ook als het spannend wordt. Of zoals Juryan het zei: ‘Van sterk naar nog sterker. Kapot sterk.’




Meest Relevant

Koffie verbindt buurtbewoners Wold
Een tent, een statafel en verse koffie: het klinkt eenvoudig, maar in de Wold heeft dit simpele recept al voor heel wat nieuwe contacten gezorgd.

‘Wat er allemaal is gedaan aan mijn huis?’
Een nieuw dak met zonnepanelen, vloerisolatie én een nieuwe cv. Daarnaast is het dak geïsoleerd en heb ik een nieuw ventilatiesysteem.

‘Ik kan er weer een paar jaar tegenaan!’
Mevrouw Roijmans woont in de Wold en deed mee aan een pilot van Samen Lelystad Oost voor het opknappen en verduurzamen van koopwoningen.
Op de hoogte blijven?
Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?