Maak kennis met wijkagent Atolwijk Dion Pluim
De Atolwijk heeft een nieuwe wijkagent, Dion Pruim. Hij kent Lelystad op zijn duimpje en werkt al 13 jaar bij de politie. ‘Ik heb heel veel verschillende dingen bij de politie gedaan, van agent tot rechercheur. Maar ik miste het echte contact met mensen. Dus startte ik in oktober als wijkagent in de Atolwijk.
‘Voor sommige mensen schrikt mijn uniform af, maar eronder zit écht een hele aardige vent die samen met inwoners en partners van de wijk een plek wil maken waar iedereen zich thuis voelt,’ glimlacht Dion.
Meld het
‘Ik luister, probeer te helpen en verwijs inwoners door naar mensen en organisaties in de wijk die hen verder kunnen helpen’, vertelt hij. ‘Een veilige en leefbare wijk maak je samen. Is er sprake van een niet pluis gevoel, overlast of criminaliteit? Aarzel niet en meld het! Spreek me aan op straat, bel me of loop op donderdagochtend binnen op het wijkspreekuur in Atoplplaza’, zegt Dion. ‘Durf je dat niet? Bel dan met Meld misdaad anoniem 0800-7000. Meldingen van inwoners zijn belangrijk. Alleen dan kunnen we gericht actie ondernemen. Ik houd de meldingen die over de Atolwijk binnenkomen goed in de gaten. Als het nodig is of een melding zich herhaalt, ga ik bij iemand langs of ga ik met mensen in gesprek. Situaties melden helpt ons de aard en ernst van de problemen of situaties in de wijk in te schatten en kunnen we beter voorbereid ingrijpen. Of beter nog: voorkomen dat iets verder uit de hand loopt’, benadrukt de wijkagent.
Begrip voor elkaar
In de Atolwijk wonen mensen met verschillende culturen. Dit is mooi, maar levert ook uitdagingen op. ‘Door taalbarrières kan je niet altijd meteen contact met iemand maken. Mensen hebben daardoor soms een kleine of geen sociale kring. Dat geldt ook voor kwetsbare inwoners die om andere redenen niet goed mee kunnen doen. Als wijkagent probeer ik hen te verbinden met anderen in de wijk. Verder zijn er in de Atolwijk kleine en grote leefbaarheidsissues. Dat varieert van burenruzies en overlastzaken tot drugshandel,’ legt Dion uit.
Jongerenlokaal
Een mooi voorbeeld van verbinding is volgens Dion het jongerenlokaal ‘District Atol’: ‘Het is gaaf om te zien en te merken hoe die jongerenwerkers van Welzijn Lelystad goed gedrag bij jongeren belonen en inzetten op persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Zo voelen jongeren zich gezien en gehoord en blijf je met ze in gesprek. Wat je daarmee voorkomt? Dat ze afglijden en bijvoorbeeld terecht komen in de criminaliteit.’
Dat is overigens een van de doelen die Samen Lelystad Oost voor ogen heeft met het programma Preventie met Gezag. Binnen dit programma werken onder andere gemeente, politie, onderwijs en jongerenwerk samen om de leefbaarheid van de Zuiderzeewijk, Atolwijk, Boswijk en Waterwijk te verbeteren.
Leren (en) luisteren
‘Mijn doel is om de Atolwijk in beweging te krijgen, samen met de partners in de wijk.
Wat daarbij helpt is dat we elkaar zien staan en leren en durven aan te spreken. En dat we goed naar elkaar luisteren in plaats van meteen in de verdediging te schieten. Ik zie het écht als een taak van de wijkagent om hier een rol in te spelen.’
Wijkspreekuur donderdagochtend tussen 10.00 -11.00 uur in Atolplaza, eerste verdieping.
- Telefoonnummer: 0800-9944.
- Meld misdaad anoniem: 0800-7000.
- Vul het contactformulier op www.politie.nl
- www.meldmisdaadanoniem.nl/melden
Meest Relevant
Koffie verbindt buurtbewoners Wold
Een tent, een statafel en verse koffie: het klinkt eenvoudig, maar in de Wold heeft dit simpele recept al voor heel wat nieuwe contacten gezorgd.
‘Wat er allemaal is gedaan aan mijn huis?’
Een nieuw dak met zonnepanelen, vloerisolatie én een nieuwe cv. Daarnaast is het dak geïsoleerd en heb ik een nieuw ventilatiesysteem.
‘Ik kan er weer een paar jaar tegenaan!’
Mevrouw Roijmans woont in de Wold en deed mee aan een pilot van Samen Lelystad Oost voor het opknappen en verduurzamen van koopwoningen.
Op de hoogte blijven?
Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?