Nieuwe aanpak voor jongeren met schulden in Lelystad Oost

Schulden zie je niet altijd aankomen en kunnen door veel verschillende redenen ontstaan. Zeker als jongere, als je inkomen nog wel eens wijzigt of je leven op zichzelf al roerig is. Jongeren met problematische schulden kunnen hierdoor niet altijd geholpen worden binnen de reguliere schuldhulpverlening. Tijd voor een nieuwe aanpak via het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) in Lelystad. Op maandag 17 februari gaat dit aanbod van start in Lelystad Oost: een oplossing voor je schulden, terwijl je werkt aan je toekomst!
 
‘De JPF-aanpak is nieuw en kleurt buiten de lijntjes. Het toekomstperspectief van de jongere staat centraal’, vertelt JPF-projectleider Wendy Rademakers. ‘We bieden een intensief tweejarig begeleidingstraject. Het aanpakken van schulden is een eerste stap en biedt acuut verlichting en ruimte om weer na te denken over je toekomst. In plaats van dat schuldregelen het doel is, is het bij de JPF-aanpak juist het middel.’
 
‘De schulden kunnen afgelost worden in bepaalde situaties door een tegenprestatie, in plaats van door geld. Die tegenprestatie is gelinkt aan de gewenste toekomst en wordt door de trajectbegeleider samen met de jongere zorgvuldig gekozen en gemonitord. Bijvoorbeeld door terug naar school te gaan, de benodigde therapie te volgen, stage te lopen of vrijwilligerswerk. Daarom richt de JPF-trajectbegeleider zich niet alleen op de geldzaken, maar ook op andere levensgebieden.’
 
Geldstress en bouwen aan je toekomst
Langdurige geldstress heeft vaak gevolgen voor andere levensgebieden. In de leeftijdsfase waarin jongeren normaal bouwen aan hun toekomst, staat schuldenproblematiek dit in de weg. Stoppen met school om te gaan werken, uitval op werk door stressklachten, toename van angstklachten en eenzaamheid. Veel jongeren staan in overlevingsstand en leven enkel in het hier en nu.
 
Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra: ‘Samen met jongeren in Lelystad leggen we de focus op de toekomst. Juist dan komt veerkracht naar boven. En als samenleving moeten we ons er bewust van zijn om én verantwoordelijkheid nemen om nieuwe schulden te voorkomen, bijvoorbeeld afterpay in winkels.’
 
Samenwerking
Het Jongeren Perspectief Fonds Lelystad werkt samen met de professionals in de stad. Zo ligt de projectleiding en de schuldregeling in handen van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) en de trajectbegeleiding bij Welzijn Lelystad. Door maatwerk per jongere bij de keuze en het organiseren van de tegenprestatie, is er een scala aan samenwerkingspartners betrokken, zoals bijvoorbeeld het Werkbedrijf.
 
Deze pilot is een onderdeel van het programma Samen Lelystad Oost. De pilot heeft ruimte voor 24 jongeren (18-27 jaar) uit Lelystad Oost, die naast schulden ook problemen op andere levensgebieden hebben. De jongeren moeten zelf in staat en gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan via het tweejarige begeleidingstraject.
 
Aanmelden
De komende tijd zullen aanmeldingen via de samenwerkingspartners richting het JPF-team gaan. Bij aanmelding wordt zorgvuldig gekeken of de situatie geschikt is voor de aanpak. Mocht de jongere niet toegelaten worden tot het JPF-traject, kijkt het team mee naar andere mogelijkheden om de jongere te helpen.
 
Arie Slob, programmadirecteur Samen Lelystad Oost: ‘Het is heel fijn dat we vanuit Samen Lelystad Oost dit soort belangrijke initiatieven kunnen oppakken. Het biedt jongeren de mogelijkheid aan hun toekomst te werken en niet verder weg te zakken in een schuldenmoeras.’
 
Kijk voor meer informatie op:

Meest Relevant

Op de hoogte blijven?

Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?