Bedrijfsleven zorgt dat Buurtconciërges in Lelystad door kunnen

Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra overhandigde op woensdag 7 december certificaten aan 12 bedrijven die het initiatief Buurtconciërges omarmen. Dankzij een financiële bijdrage van deze bedrijven kunnen de Buurtconciërges ook komende jaren verder met hun waardevolle werk in de wijken.

Lelystad is een van de eerste gemeenten in Nederland waar deze maatschappelijke vorm van publiek private samenwerking (PPS) tussen gemeente, bedrijven en organisaties tot stand is gekomen. Het project Buurtconciërge is een project van Samen Lelystad Oost. Het is gestart als pilot en boekte mooie resultaten. Nu de pilot voorbij is, was het de vraag of de Buurtconciërges hun werk konden voortzetten. Mede door de PPS kunnen ze nu ook de komende jaren aan de slag.

Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra: ‘Het is mooi dat het bedrijfsleven het belang ziet van de inzet van Buurtconciërges, het toont hun maatschappelijke betrokkenheid. Met de financiële bijdrage vanuit het bedrijfsleven bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op werk. Samen met bewoners houden zij de buurten in Lelystad netjes en vergroten ze de leefbaarheid in de wijk. Daar profiteren inwoners en werknemers van de deelnemende bedrijven weer van. Zo bouwen we verder aan de Lelystadse samenleving. Ik nodig alle ondernemers die maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel hebben van harte uit zich ook aan te sluiten.’

 

Eén van de deelnemende bedrijven is onderhoudsbedrijf de Binnema Groep. Eigenaar Marnix Binnema: ‘Wij doen veel werk in de buurten waar ook de Buurtconciërges werken. Het is mooi te zien wat dit team neerzet. Wij zijn partner geworden omdat we samen verder willen bouwen aan de stad. Ik hoop dat meer organisaties mensen op deze manier een kans geven om zeer nuttig werk te doen en tegelijkertijd de buurt mooier te maken.’

Ook Wouter Rietdijk, directeur van RIS Rubber, draagt financieel bij aan het project: ‘De buurtconciërges staan dicht bij de bewoners en daardoor lossen zij veel dingen op voordat ze uit de hand lopen. Instanties komen er daardoor minder aan te pas. Het is van groot belang dat werknemers prettig en veilig wonen.’ RIS Rubber werkt al lange tijd samen met Werkbedrijf Lelystad en Concern voor werk en geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op werk.

 

Centrada heeft veel woningen in de wijken waar de Buurtconciërges aan het werk zijn. ‘De Buurtconciërges houden samen met de bewoners de buurt leefbaar èn zijn de schakel tussen de professionals van de gemeente, woningcorporatie en de zorgpartijen.’

Alle maatschappelijke partners ontvingen uit handen van wethouder Annemiek Messelink-Dijkstra de certificaten. De feestelijke happening vond plaats bij Werkbedrijf Lelystad. Directeur Onno Vermooten is verheugd dat de PPS gelukt is. ‘Ik ben ongelooflijk trots op het Lelystadse bedrijfsleven dat laat zien dat maatschappelijke projecten bijdragen aan de lokale economie.’

 

De Buurtconciërges van het Buurtteam zijn hét aanspreekpunt voor de buurt, toegankelijk voor ondernemers, bewoners en jongeren. Zij zijn de ogen en oren van de buurt, weten wat er speelt en waar mensen behoefte aan hebben. De Buurtconciërges hebben nauwe contacten met wijkbewoners en in de wijk werkzame professionals. Samen werken ze aan het creëren en behouden van een schone en veilige woonomgeving waar het prettig wonen is. Zo leveren de Buurtconciërges een bijdrage aan de leefbaarheid in de wijken Atolwijk, Boswijk, Waterwijk, Zuiderzeewijk en een deel van de Jol (deel).

Dit is het grootste deel van het gebied waar ook het programma van Samen Lelystad Oost zich op richt. Vanuit Samen Lelystad Oost werken we aan een veilige en prettige buurt, waar bewoners kans op werk hebben en hun talenten kunnen ontwikkelen.

Meest Relevant

Op de hoogte blijven?

Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?