'Wat er allemaal is gedaan aan mijn huis?’

‘Wat er allemaal is gedaan aan mijn huis? Een nieuw dak met zonnepanelen, vloerisolatie én een nieuwe cv. Daarnaast is het dak geïsoleerd en heb ik een nieuw ventilatiesysteem. Verder kook ik nu elektrisch, want vanuit een ander project van Centrada hebben ze ook gezorgd voor een elektrische kookaansluiting,’ vertelt Riet van Dam. Ze woont in een huurwoning van Centrada in de Wold. Haar woning werd in december gerenoveerd en verduurzaamd.

‘Ik kreeg ook een nieuwe schutting’, zegt ze. Riet wijst naar haar tuin, waar de knoppen van de bloesemboom al op springen staan. ‘Het enige waar ik nog op wacht is mijn nieuwe schuurdeur,’ somt ze tevreden op.

In de Wold 10, 15, 16, 17 en 18 legde aannemer Heijmans onlangs de laatste hand aan de woningverbetering van 118 huurwoningen en 9 koophuizen. Centrada voerde planmatig onderhoud uit en eigenaren van koopwoningen konden gebruikmaken van subsidies en leningen. Hiervoor werden er huis-aan-huis gesprekken gevoerd, aan de keukentafel. Tijdens deze gesprekken keken we naar de subsidiemogelijkheden voor het verbeteren van de woningen van huiseigenaren en kreeg iedereen de kans om zijn of haar wensen en zorgen te delen, zodat we samen tot de beste oplossingen kunnen komen.

Bouwkeet
‘We hadden een app van Heijmans’. Riet laat de app op de tablet zien. ‘Handig, want daarin staan alle telefoonnummers en ook de planning. Wie komt er wanneer, weet je wel? Maar ik snap daar niks van, zo’n app. Ik liep altijd binnen bij de bouwkeet hier aan het eind van de straat, bij Peter en Jan. Ik stelde hen gewoon mijn vragen en ik kreeg vaak meteen antwoord. Echt top!’

‘Je wil toch weten wanneer je thuis moet zijn. Ik heb zelfs mijn vakantie verplaatst. Op sommige dagen waren er wel 5 mensen tegelijk in mijn huis. Ik heb het maar over me heen laten komen. Ze waren stuk voor stuk allemaal hartstikke aardig.

Kleine dingen

‘Ik ben niet zo moeilijk hoor, eigenlijk is alles heel goed gegaan.’ Riet kijkt rond in haar lichte woonkamer met gezellige spulletjes. ‘Sommige dingen zijn wat onhandig. Door de isolatie van het schuine dak zijn alle wanden 17 cm naar binnen gekomen. De hangkast in de badkamer paste daardoor niet meer. Mijn broer loste het simpel op, door de kast een stukje te verplaatsen en de oude schroefgaatjes netjes dicht te maken. Ze wijst het aan: ‘Daar zie je gelukkig bijna niets meer van.’

Contact met andere bewoners

‘Ik woon hier gewoon heel fijn. Ik heb fijne buren, een huis wat bij me past en een heerlijke tuin. En als het goed is gaan mijn energiekosten straks omlaag. Weet je wat eigenlijk best bijzonder was? Door de werkzaamheden in ons hofje, sprak ik buren die ik normaal bijna nooit tegenkwam.’

‘Ik woon hier al 28 jaar met heel veel plezier. De laatste keer dat er echt iets groots is gedaan aan deze woning was 20 jaar geleden. Dus nu kan dit huisje er de komende 20 jaar weer tegenaan en hopelijk ik ook,’ zegt Riet met een glimlach.

Samen Lelystad Oost is een integrale gebiedsaanpak en richt zich op de Zuiderzeewijk, Atolwijk, Boswijk en Waterwijk. Samen Lelystad Oost bouwt samen met inwoners aan wijken waar alle bewoners zich veilig en thuis voelen. Waar kinderen gezond en veilig opgroeien, met een goed perspectief op leren, werk en wonen.

Meest Relevant

Op de hoogte blijven?

Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?