‘Ik kan er weer een paar jaar tegenaan’

‘Mijn huis heeft een nieuw dak, vloeren zijn geïsoleerd, mijn woning wordt goed geventileerd en in de voortuin staat een splinternieuwe schutting. Ja, ik kan er weer een paar jaar tegenaan’, lacht Isa Roijmans (82). Mevrouw Roijmans woont in de Wold en deed mee aan een pilot van Samen Lelystad Oost voor het opknappen en verduurzamen van koopwoningen.

In de Wold 10, 15, 16, 17 en 18 legde de aannemer onlangs een laatste hand aan de woningverbetering van 118 huurwoningen en 9 koophuizen. Eigenaren van woningen konden gebruik maken van subsidies vanuit de Rijksoverheid (Volkshuisvestingsfonds) en leningen die de gemeente Lelystad tegen een lage rente aanbiedt.

Woningverbeterteam
‘We kregen een flyer in de bus met informatie en ik bezocht meerdere informatieavonden. “Voor het geld moet je het niet laten”, zei mijn zoon na afloop van een van de avonden tegen mij. We maakten een oriënterende afspraak. Arjen van het woningverbeterteam kwam bij ons langs en legde stap voor stap uit hoe het werkte. Hij vertelde welke keuzes ik had, wat de kosten zouden zijn en van welke regelingen ik gebruik kon maken.’

‘Ik ben natuurlijk niet de jongste meer, maar zelfs in mijn geval is het de investering waard’, glimlacht ze. ‘Ik besloot mee te doen. We gaven aan gebruik te willen maken van de subsidie, niet van de lening.’ Haar zoon Tony Vrijsen voegt toe: ‘De prijs was gewoon interessant. Bovendien zorgt het voor waardevermeerdering van de woning en verwachten we dat de energiekosten van mijn moeder zullen dalen.’

‘Wat me opviel was dat het woningverbeterteam écht de tijd nam om de regelingen uit te leggen. Arjen van het woningverbeterteam, waar ik ook meerdere malen contact mee had, is een goeie vent. Hij kwam zijn afspraken na, had kennis van zaken en was geduldig.’

Opgeruimd
Mevrouw Roijmans kijkt door het raam naar buiten. ‘Dat de huizen er netter uitzien is fijn en dat ze energiezuiniger zijn ook. Maar vergeet de sociale kant van deze aanpak niet. Alle huurders en woningeigenaren werden aangeschreven en met zo goed als iedereen is gesproken. Het viel me op dat er de laatste weken steeds vaker werd opgeruimd, ook in tuinen.’

Ora et labora, staat er in sierlijke letters op de voorgevel van haar hoekwoning. ‘Een goed gebed gaat nooit verloren’, zegt ze met een glinsterende ogen. In haar knusse woonkamer brandt een sfeervolle lamp en in de wandkast staan mooie herinneringen: lijstjes met foto’s en engelenbeeldjes in alle vormen en maten.

Duurzaam
‘Mijn huisje is geweldig. Klein, maar fijn. En nu dus ook duurzaam’, zegt ze. Lachend: ‘Al zie je daar helemaal niks van. Alles zit onder de vloer of het dak. Of ik last heb gehad van de werkzaamheden? Welnee, tuurlijk was er soms wat lawaai. Maar dat hoort er nou eenmaal bij. De jongens die hier in mijn kruipluik of op het dak werkten, waren vriendelijk en opgeruimd. Ik bood ze regelmatig koffie aan, maar dat dronken ze samen in de keet verderop. Ik hoop hier nog jaren met plezier te wonen’, besluit ze.

Voor vragen en meer informatie over de subsidieregeling: Subsidieregeling Woningverbetering Lelystad-Oost | Gemeente Lelystad

Woningverbetering Lelystad Oost ondersteunt particuliere woningeigenaren in Lelystad Oost bij het opknappen en verduurzamen van hun woning. Ze maken hierbij gebruik van subsidie vanuit de gemeente (Woningverbetering Lelystad Oost) en indien mogelijk aanvullend een subsidie vanuit de rijksoverheid (ISDE). Daarnaast biedt de gemeente in sommige gevallen de mogelijkheid om tegen een lage rente geld te lenen.

Het woningverbeterteam biedt eigenaren van woningen persoonlijke begeleiding. Dit begint hij een gesprek aan de keukentafel, waarbij we inwoners helpen van de voorbereiding (begin) tot de oplevering en financiële afronding (eind) van de woningverbetering. Het team biedt hulp bij het aanvragen van een subsidie en/of lening en helpt bij het vinden van een aannemer. Er is ook aandacht voor eventuele hulpvragen. Men biedt een luisterend oor en verwijst inwoners door naar organisaties die hen verder kunnen helpen. De gemeente Lelystad, Welzijn Lelystad, Centrada en de Kluswinkel werken hierin nauw samen.

Woningverbetering Lelystad Oost is een programma van Samen Lelystad Oost. Samen Lelystad Oost is een integrale gebiedsaanpak en richt zich op de Zuiderzeewijk, Atolwijk, Boswijk en Waterwijk. Samen Lelystad Oost bouwt samen met inwoners aan wijken waar alle bewoners zich veilig en thuis voelen. Waar kinderen gezond en veilig opgroeien, met een goed perspectief op leren, werk en wonen.

Meest Relevant

Op de hoogte blijven?

Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?