De ogen en oren van Lelystad Oost
Buurtwerkers Ronnie Lans en Judith Vrede kennen Lelystad Oost goed. Zij fietsen dagelijks door de Atolwijk, Zuiderzeewijk, Waterwijk en Boswijk. Ze knopen een praatje aan met bewoners. Gewoon om te kijken hoe het gaat. Hebben ze een leuk idee voor de buurt? Maken ze zich zorgen over een buurtbewoner? Of zoeken ze de juiste persoon of instantie voor hun vraag of probleem?
Judith is buurtwerker in de Boswijk en Waterwijk. ‘De Waterwijk is een wijk die bruist en leeft. De Voorstraat valt natuurlijk op: een drukke straat met winkels. Het is de slagader van deze wijk. Maar ga je vanaf de Voorstraat de wijken in, dan krijg je een heel ander beeld. In die straatje gebeuren mooie dingen. Mensen die voor elkaar klaarstaan en die samen dingen doen. Dit is niet het beeld dat veel mensen van de Waterwijk hebben.’
In gesprek met inwoners
Judith is vooral buiten te vinden, ook in die straatjes waar je normaal niet snel komt. ‘Ik fiets veel door de wijk en wat me opvalt: ineens ben je in gesprek. Gewoon door iemand goedemorgen te wensen en te vragen hoe het gaat. Mensen die alleen zijn vertellen sneller hun verhaal, merk ik. Ik heb intussen al heel wat huiskamers gezien. Opvallend hoe snel mensen je vertrouwen en thuis uitnodigen.’
Haar collega Ronnie, die vooral actief is in de Atol- en Zuiderzeewijk, beaamt dat. Ronnie knoopt een praatje aan, maar hij merkt dat bewoners hem inmiddels goed kennen en naar hem toekomen. ‘Er is veel armoede en dat zorgt voor stress, ook door de inflatie en de hoge energieprijzen. Inwoners hebben vaak op meerdere gebieden problemen. Dan is het fijn als er iemand is die de tijd neemt om naar je verhaal te luisteren en je de weg wijst naar de juiste instanties.’ De buurtwerkers werken veel samen met partners zoals de wijkagent, handhavers (boa), Centrada, de gemeente Lelystad, GGD, IDO, MDF
en het Sociaal Wijkteam. ‘Ik weet dat wij buurtwerkers zwaardere
zorg voorkomen.’
Buurtkamers
Inwoners zijn ook van harte welkom in de buurtkamers in wijkcentrum Atolplaza (Atolwijk) en Waterbever (Waterwijk). Voor een kop koffie of thee of om aan een van de activiteiten mee te doen. De buurtwerkers wijzen bewoners ook op de mogelijkheid om een lief- en leedstraat te beginnen. Naar elkaar omzien en kijken of je iets voor elkaar kunt doen. Van Welzijn Lelystad krijgen ze 150 euro budget om iets te kopen bij bijvoorbeeld ziekte, een nieuwe buurman- of vrouw of bij een geboorte.
Welzijn Lelystad is partner van Samen Lelystad Oost. Welzijn Lelystad bouwt aan een samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken.
https://www.welzijnlelystad.nl/ik-zoek-hulp/volwassenen/buurtwerk/
Meest Relevant
‘Wat er allemaal is gedaan aan mijn huis?’
Een nieuw dak met zonnepanelen, vloerisolatie én een nieuwe cv. Daarnaast is het dak geïsoleerd en heb ik een nieuw ventilatiesysteem.
‘Ik kan er weer een paar jaar tegenaan!’
Mevrouw Roijmans woont in de Wold en deed mee aan een pilot van Samen Lelystad Oost voor het opknappen en verduurzamen van koopwoningen.
‘De Waterwijk is al mooi van zichzelf’
Buurtconciërge Jeanette is hét aanspreekpunt voor de bewoners van de Waterwijk. Veel wijkgenoten weten haar ‘weggeefwinkel’ op de zolder van haar woning te vinden. Waterwijk-bewoners met in de Waterwijk.
Op de hoogte blijven?
Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?