District Atol: ontmoetingsplek voor en door jongeren

De Atolwijk is een mooi én verbindend initiatief voor jongeren rijker. District Atol is een ontmoetingsplek voor en door jongeren. Een initiatief van Sportbedrijf Lelystad en Welzijn Lelystad, partners van Samen Lelystad Oost. Tweevoudig wereldkampioen panna Jeand Doest is aanwezig bij de opening op woensdag 8 februari bij Multifunctioneel Centrum Atolplaza.

Jongeren die naar de opening komen, kunnen gelijk ervaren wat er allemaal te doen is. Zo is er een pannashow inclusief handtekening- en fotosessie door tweevoudig wereldkampioen Jeand Doest. Ook is er een workshop graffiti waarbij de tuk-tuk van Welzijn Lelystad een metamorfose krijgt. ‘District Atol is dé plek voor jongeren tussen de 12 en 27 jaar om samen te komen, elkaar te ontmoeten en hun interesses te ontdekken’, vertelt buurtsportcoach Iris Visser enthousiast.

Van deelnemer naar ambassadeur

Voldoende bewegen en sociale contacten: voor iedereen belangrijk, maar helaas niet altijd vanzelfsprekend. De buurtsportcoach ziet juist in een wijk als de Atol dat er – vooral voor de jeugd – drempels zijn. ‘Je hebt in deze buurt geen sportvereniging en de afstand kan een drempel zijn als er thuis niet veel geld is’, legt Iris uit. Het jongerenwerk en Sportbedrijf zien dat er wel veel behoefte is voor deze activiteiten. ‘Juist door de krachten te bundelen in de wijk onder District Atol hopen we de drempel weg te nemen en mogelijkheden te laten ontdekken’, zegt Patrick Smelt, coördinator jongerenwerk bij Welzijn Lelystad.

Voor Sportkoepel NOC*NSF, sportbonden, Johan Cruyff Foundation en Krajicek Foundation reden om 23 gemeenten te selecteren voor dit soort ontmoetingsplekken. District Atol helpt de deelnemers ook op persoonlijk vlak zich te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een begeleiderscursus urban sports. ‘Jongeren raken ook betrokken bij de organisatie, maken deel uit van het begeleidersteam en worden zo ambassadeurs van het project. Een programma voor en door jongeren dus!’

Samenwerken voor jongeren

‘Wij willen in de Atol een community neerzetten, een instuif waar je zonder verplichtingen naar toe kunt’, zegt Iris Visser. ‘Juist voor deze leeftijdsgroep is dat erg belangrijk, omdat we landelijk zien dat jongeren zich minder snel aansluiten bij verenigingen. We gaan ze natuurlijk wel stimuleren om zo structureel mogelijk te komen!’

Iedere woensdag tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen jongeren tussen de 12 en 27 jaar hier terecht voor sport & bewegen, vitaliteit, ontspanning en cultuur. Daarnaast is het jongerenlokaal in Atolplaza op deze avonden geopend van 18.00 tot 21.00 uur. Jongerenbroedplaats SPOT!, Jongerenwerk Lelystad, Boksend opvoeden en diverse plaatselijke sportverenigingen werken samen voor de activiteiten. Ook met JOGG, Jeugdfonds Sport & Cultuur, het onderwijs en de Kubus wordt samengewerkt.

 

Het programma staat op www.sportinlelystad.nl/districtatol en de jongerenwerkers van Welzijn Lelystad vertellen je er ook graag meer over. Inschrijven is niet nodig.                                                                                                                

Meest Relevant

Op de hoogte blijven?

Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?