‘Ons werk is iedere dag anders, maar altijd uitdagend’
Buurtconciërges Peter en Marjolein zijn inmiddels bekenden in de Atolwijk. Veel wijkgenoten weten het duo te vinden. Tijdens hun ronde door de wijk worden ze regelmatig herkend en aangesproken. ‘Zwerfvuil prikken, kleine ruzies tussen buren beslechten, of simpelweg iemand de weg wijzen naar het juiste loket bij de gemeente of woningcorporatie. Ons werk is iedere dag anders, maar altijd uitdagend,’ zegt Marjolein.
Marjolein en Peter wonen zelf al jaren in Lelystad en sinds twee jaar een team. Ze gaan bijna dagelijks de wijk in. De Atolwijk is een hele gemengde wijk, zegt Peter. ‘Zoveel verschillende culturen en gezinssamenstellingen, het is een dorp op zich. Sommige mensen zetten hun vuilnis op straat vanuit de beste bedoeling. Namelijk dat het zonde is om eten weg te gooien. Misschien hebben de vogels er immers wat aan. Dat je daarmee een rattenplaag aanwakkert, weten ze niet. Wij spreken mensen aan op een vriendelijke en gelijkwaardige manier. Zoals je bij je eigen buren zou doen, niet zoals een politieagent.’
Marjolein vult aan: ‘Wij willen resultaat zien. Als we je aanspreken op een stapel hout voor je huis, krijg je twee weken de tijd om het op te ruimen. We bieden hulp aan en denken altijd in oplossingen. De Atolwijk is omvangrijk en er is veel armoede. Ik merk dat er in sommige straten samenhang ontbreekt. Er worden veel woningen onderverhuurd aan arbeidsmigranten, die hebben vaak geen binding met hun buurt. Verloedering ligt op de loer en dat is zonde. Bovendien is het effect van rommel: meer rommel. De buurman zet zijn grofvuil aan de straat, een ander dus ook.’
De straten rondom het multifunctionele centrum Atolplaza, hoofdkwartier van de Buurtconciërges, zijn breed en omgeven door groen. Opmerkelijk is het verschil tussen de straten van de Lagune en de Delta. Gescheiden door de Parkdreef vind je aan de ene kant goed onderhouden woningen en tuinen. Aan de andere kant: metershoog onkruid, zwerfvuil, verrotte kozijnen en ingestorte schuttingen. ‘Het ontbreekt mensen aan geld om er iets aan te doen en daarom laten ze het zo. Als buurtconciërge helpen wij de buurtbewoners om er wél iets aan te doen. Het is hun wijk, hun thuis. Dus ga mee vuilnisrapen, kom gerust tuingereedschap huren bij de Kluswinkel, of steek op een andere manier de handen uit de mouwen,’ zegt Peter, die ondertussen zelf een bierblikje van de grond raapt. ‘We doen het samen. Saamhorigheid, dat draagt bij aan de leefbaarheid. Betrokkenheid hoeft niets te kosten, behalve tijd en inzet.’
Een sterke wijk met bewoners die meedoen en zich prettig voelen in de buurt waarin ze wonen. Dat is goed voor de leefbaarheid, het gevoel van veiligheid en de saamhorigheid in de buurt. Iedereen kan en wil een bijdrage leveren, ieder op zijn eigen niveau en binnen zijn eigen mogelijkheden. Om daar een impuls aan te geven is in 2020 in Lelystad gestart met Buurtconciërges.
Meest Relevant
‘Wat er allemaal is gedaan aan mijn huis?’
Een nieuw dak met zonnepanelen, vloerisolatie én een nieuwe cv. Daarnaast is het dak geïsoleerd en heb ik een nieuw ventilatiesysteem.
‘Ik kan er weer een paar jaar tegenaan!’
Mevrouw Roijmans woont in de Wold en deed mee aan een pilot van Samen Lelystad Oost voor het opknappen en verduurzamen van koopwoningen.
‘De Waterwijk is al mooi van zichzelf’
Buurtconciërge Jeanette is hét aanspreekpunt voor de bewoners van de Waterwijk. Veel wijkgenoten weten haar ‘weggeefwinkel’ op de zolder van haar woning te vinden. Waterwijk-bewoners met in de Waterwijk.
Op de hoogte blijven?
Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?