‘Op het moment dat je iets kunt doen, doe het dan!’

Een steentje bijdragen. Iets terugdoen voor de samenleving. Maar vooral: oog voor elkaar hebben. Daar maakt supermarktmanager Jonathan Vosselman zich sterk voor. Hij en zijn familie zorgen ervoor dat Albert Heijn Voorhof in de Atolwijk bijdraagt aan de verbinding binnen Lelystad Oost.

Het familiebedrijf Vosselman, de Albert Heijn aan De Voorhof, is al sinds 1967 actief in Lelystad. De supermarkt is al lange tijd maatschappelijk betrokken in Lelystad. Zo sponsort het bedrijf onder andere Summer’s Cool, voor kinderen bij wie er thuis geen geld is voor vakantie, en zijn ze partner van Stichting Lelystad Vitaal. Ook met de acties van Lelystad Schoon doet de winkel mee. De supermarktmedewerkers nemen elk jaar zelf de vuilnisprikker ter hand om de buurt zwerfvuilvrij te maken. ‘Op het moment dat je iets kunt doen als ondernemer, doe het dan. Op die manier sta ik erin,’ zegt Jonathan. ‘Samen zorgen we voor een fijne wijk. Als buurtwinkel nemen wij daar een rol in.’

Armoede
Iedere winkelier maakt het wel eens mee: winkeldiefstal. Vervelend en meestal een zaak voor de politie. Jonathan: ‘Een tijd terug maakte ik een diefstal mee. Ik zag het met mijn eigen ogen gebeuren, in onze winkel. Een jongeman verstopte iets onder zijn kleding en holde weg. Automatisch greep ik in: ik sprintte achter hem aan een vatte hem in zijn kraag. Maar ik kreeg ook een vreemd gevoel bij de situatie. Er was iets niet in de haak. Waarom zou zo’n jonge jongen stelen? Uit verveling, echt? Ik geloofde er niets van en besloot zelf werk van de zaak te maken. ‘Kom, we lopen even naar je huis, dan praten we erover,’ zei ik tegen hem. We trokken de wijk in en gingen de woning binnen. De armoede die ik aantrof was alles overtreffend. Het gezin sliep kennelijk op matrassen op de grond. De wanden waren kaal. Ik was geschokt, is dit Lelystad?’


Oog voor elkaar
Jonathan laat het er niet bij zitten. ‘Ik keur criminaliteit af, natuurlijk. Stelen hoort niet. Maar compassie, oog voor elkaar hebben, dat is een verantwoordelijkheid die we samen dragen als maatschappij. Het netwerk Samen Lelystad Oost kan daarin een hoop betekenen. Ik schakelde de wijkagent in, die op zijn beurt contact opnam met de school van die jongen. Het balletje ging rollen en hulp voor het hele gezin werd ingeschakeld. Ze zijn later nog eens op bezoek geweest in de winkel om te vertellen dat het wat beter ging. Dat deed me goed.’

Meest Relevant

Op de hoogte blijven?

Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?