Verbeteren van woningen is teamwork

‘Het verbeteren van woningen in Lelystad Oost, dát doen we samen.’ Dat is de conclusie van Fred Wilcke (wijkraad Boswijk), Laurens Meerten (Huurdersvereniging Ons Belang) en Gert-Jan Holt (Kluswinkel). Ze waren nauw betrokken bij de pilot van Woningverbetering Lelystad Oost in de Wold.


In de Wold 10, 15, 17, 16 en 18 is de aannemer bezig met de afronding van het opknappen en verduurzamen van 118 huurwoningen en 9 koophuizen. De wijkraad, huurdersvereniging en Kluswinkel waren vanaf het begin van het traject betrokken.


Persoonlijk
‘Het begon bij het informeren van de bewoners ‘Dit deden we persoonlijk’, zegt Fred Wilcke.

‘Hoe? Door in het beginstadium met een brief langs de deuren te gaan en deze toe te lichten. Als je de brief door de brievenbus doet, weet je zeker dat hij mij minstens de helft van de woningen ongeopend in de prullenbak belandt. Dus we belden aan en knoopten een gesprekje aan en nodigden mensen persoonlijk uit om naar de informatiebijeenkomst te komen’, vertelt hij.

De bijeenkomsten werden goed bezocht. ‘We merkten dat de drempel -doordat mensen persoonlijk werden uitgenodigd- lager was. Ons doel: draagvlak creëren. Dat mensen samen iets willen doen aan de uitstraling van de buurt.’ De afgelopen maanden voerden Welzijn Lelystad en Centrada huis-aan-huis gesprekken; bij zowel huurders als eigenaren van woningen. Om te horen wat er achter de voordeur speelt en om mensen te verwijzen naar organisaties die hen verder kunnen helpen.

Eigenaren van koopwoningen die hun huizen met subsidie wilden verbeteren en verduurzamen, kregen advies op maat. Zij bepaalden zelf of ze meededen of niet. Centrada renoveerde en isoleerde alle huurwoningen in de hofjes. ‘En dat gaan huurders merken in de energiekosten’, zegt Laurens Meerten positief.


Grote kast verschuiven
‘Toch heeft zo’n periode van keuzes maken, mensen in je huis en drukte in de straat óók veel impact op mensen. In veel gevallen betekende het opruimen. Of: je zal maar 80 zijn en een grote kast moeten verschuiven om ruimte te maken voor de werkmannen die je dak gaan isoleren. Ook daar vonden we samen iets op.’

‘De medewerkers van de Kluswinkel schoten te hulp!’, zegt Kluswinkelcoördinator Gert-Jan Holt met een glimlach. ‘De afgelopen maanden stonden twee medewerkers iedere ochtend klaar om bewoners te helpen met opruimen en verplaatsen. Binnen, zodat daken geïsoleerd konden worden. Maar ook buiten.’

‘Het liep als een trein. Voordat de aannemer aan de slag ging bij een woning, zorgden onze medewerkers dat de werkmannen er ook daadwerkelijk bij konden. Dit betekende in de praktijk: kasten verschuiven, kamers opruimen, mensen geruststellen, zoeken naar praktische oplossingen en tegelijkertijd keihard zorgen dat de deadline van de aannemer gehaald wordt,’ zegt Gert-Jan Holt.

‘Op dit moment zitten we in de laatste fase van de woningverbetering’, vertelt Laurens Meerten. ‘We zijn in grote lijnen tevreden hoe het is verlopen. Maar als ik dan toch een kritisch puntje mag noemen, is het toch de communicatie. Bewoners werden door zoveel mensen -goedbedoeld overigens- geïnformeerd, dat de boodschap lang niet altijd goed werd begrepen. We nemen dit mee naar het volgende project: De Zandbank in de Atolwijk.’

Meest Relevant

Op de hoogte blijven?

Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?