Weg met zwerfvuil, hondenpoep, sigarettenrook en kapotte speeltuinen!
Kinderen pitchen hun ideeën voor gezond opgroeien aan de wethouder.
‘Hoe oud bent u? Is wethouder zijn uw echte baan? Welke boeken leest u graag?,’ maar ook ‘Waarom zijn er ondergrondse containers weggehaald uit de Zuiderzeewijk? Er ligt juist veel troep op straat!’ Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool De Vuurtoren kregen maandag 20 februari de kans om wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra het hemd van het lijf te vragen én om hun eigen ideeën voor een gezondere en veiligere wijk te ‘pitchen’.
De veertig jongens en meisjes zijn wel een beetje nerveus, ze giechelen, wiebelen en frunniken. Voor de groep staan en je verhaal presenteren is één ding, maar ook nog aan een wethouder! Spannend! Aan het einde van de ochtend worden er namelijk twee winnaars gekozen: ideeën die ook echt uitgevoerd worden. Wethouder Annemieke weet het ijs al gauw te breken. Ze is namelijk jarig en na een hartelijk ‘lang zal ze leven’ zijn de stemmen goed opgewarmd. De pitches kunnen van start.
Politieke partijen
De leerlingen krijgen op school les over hoe Lelystad bestuurd wordt en hoe het allemaal werkt met de gemeenteraad, politieke partijen en stemrecht, wethouders en de burgemeester. Voor hun project ‘gezond opgroeien’ richtten de leerlingen van De Vuurtoren daarom hun eigen politieke partijen op en maakten zij zich hard voor een onderwerp dat hen aansprak. ‘Méér naar buiten en minder op je mobiel spelen,’ is de slogan van de eerste groep. Ze stellen voor om daarvoor een app te gaan gebruiken die schermtijd registreert, een idee dat maar matig enthousiast wordt ontvangen door hun leeftijdgenoten, maar dat een glimlach tovert op het gezicht van juf Esther.
Gezonde voeding
De tweede partij vindt dat er meer aandacht moet komen voor gezonde voeding. Hun idee: een buurt-moestuin, waarin vrijwilligers groente telen voor buurtgenoten. Verder willen de kinderen een verbod op sigaretten(rook) en zouden ze graag zien dat de gemeente ‘gezondheidscoaches’ aanstelt om ouders te helpen met het maken van gezonde opvoedkeuzes. Ook veiligheid is een thema: ‘De schommels zitten los, en er ligt hondenpoep. Gevaarlijk en vies, vindt Nick, die namens zijn partij voorstelt om met een sponsorloop geld in te zamelen om de speeltuinen op te knappen. Felicia uit groep 8 komt met ander duidelijk verhaal: ‘Vervang de klimrekken in de speeltuin door een kabelbaan! Dan komen kinderen vanzelf buiten spelen, want kabelbanen zijn leuk!’ Haar klasgenoten juichen en geven haar een groot applaus. De wethouder heeft een vraag: ‘Hoeveel geld hebben we daarvoor nodig, en hoe komen we daaraan?’ Daar hebben de kinderen al over nagedacht: ‘We zamelen statiegeldflessen in.’
Zwerfvuil opruimen en hardlopen
Na de laatste presentatie neemt de wethouder even de tijd om goed na te denken. ‘Alle ideeën waren goed,’ zegt ze. ‘Maar het idee om een hardloopwedstrijd te combineren met zwerfvuil opruimen, dat heeft volgens mij écht potentie. De in overhemd gestoken ‘lijstrekker’ van partij JSS6 straalt en ontvangt applaus en schouderklopjes van zijn collega’s. Ook de bedenkers van een sportmiddag met leuke activiteiten voor de buurt worden beloond. Beide ideeën worden in behandeling genomen. De kinderen krijgen over een paar maanden nog een keer bezoek van de wethouder, om samen te werken aan het uitvoeren van het plan. ‘Zodra het mooie weer in aantocht is,’ belooft ze.
Annemieke Messelink-Dijkstra is houdt zich als wethouder van de gemeente Lelystad onder andere bezig met de ontwikkeling van Lelystad Oost. ‘Met het programma Samen Lelystad Oost willen we er onder andere de leefbaarheid verbeteren. We doen het met elkaar. Daarom is het belangrijk dat iedereen (óók de kinderen in de wijken) meedenken en ideeën inbrengen’, zegt ze.
Meest Relevant
‘Wat er allemaal is gedaan aan mijn huis?’
Een nieuw dak met zonnepanelen, vloerisolatie én een nieuwe cv. Daarnaast is het dak geïsoleerd en heb ik een nieuw ventilatiesysteem.
‘Ik kan er weer een paar jaar tegenaan!’
Mevrouw Roijmans woont in de Wold en deed mee aan een pilot van Samen Lelystad Oost voor het opknappen en verduurzamen van koopwoningen.
‘De Waterwijk is al mooi van zichzelf’
Buurtconciërge Jeanette is hét aanspreekpunt voor de bewoners van de Waterwijk. Veel wijkgenoten weten haar ‘weggeefwinkel’ op de zolder van haar woning te vinden. Waterwijk-bewoners met in de Waterwijk.
Op de hoogte blijven?
Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?