‘Werken aan inclusieve arbeidsmarkt’

Lelystad – Begin januari nam directeur van Werkbedrijf Lelystad Onno Vermooten samen met zijn team de BKL Trofee in ontvangst. Het Werkbedrijf vervult een belangrijke rol in Lelystad. Op unieke wijze matchen zij ondernemers aan werkzoekende inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook in Lelystad Oost, waar het Werkbedrijf initiatiefnemer is van de Kluswinkel en de aanstelling van de Buurtconciërges.

Onno: ‘Iedere Lelystedeling die afhankelijk is van de bijstand wordt minstens een keer per jaar gezien door een werkcoach van het Werkbedrijf voor een intake: waarom ben je in de bijstand terechtgekomen? Wat wil je en wat kun je? Daarna volgt voor velen al snel een eerste werkdag. Anderen bieden we eerst hulp, op het gebied van maatschappelijk werk, schuldhulpverlening of regelen een psycholoog. Uiteindelijk stroomt iemand uit als het doel bereikt is: een betaalde baan. Echter, soms zijn er omstandigheden waardoor een reguliere baan niet haalbaar is. Dan kijken we verder naar maatwerk, altijd vanuit wat er wél kan in combinatie met wat er nodig is. In de wijken van Lelystad Oost is er behoefte aan ‘ogen en oren’ die de buurt netjes houden, zo zijn de Buurtconciërges ontstaan. De Kluswinkel draagt bij aan het verbeteren van de buurt, op alle vlakken.’

Maatschappelijke banen
Maatschappelijke banen zoals de Buurtconciërges zijn gecreëerde banen. Wie dat allemaal betaalt? ‘Niet de gemeente!’, lacht Onno. Twaalf Lelystadse bedrijven hebben het initiatief omarmd. Zij hebben belang bij de Buurtconciërges: hun eigen medewerkers wonen bijvoorbeeld in Lelystad Oost of ze hebben er veel klanten. Voorlopig kunnen we met de steun van het bedrijfsleven weer vier jaar door met het project.’

Werk is meer dan inkomen verdienen
‘Waar we het voor doen? Voor een inclusieve arbeidsmarkt en een betere leefbaarheid.  En omdat wij geloven dat iedere inwoner talenten heeft die benut moeten worden. Maar ook omdat we het verdrietig vinden als mensen vastzitten in een vicieuze cirkel van werkloosheid. Er gaat vaak allerlei ellende vooraf aan het moment dat je voor je levensonderhoud afhankelijk bent van de gemeente. Niemand wil dat. Wij vinden dat je mensen perspectief moet bieden, hoop. Dat doen de werkcoaches iedere dag, ook door naar de persoonlijke verhalen te luisteren. Werken is meer dan een inkomen verdienen, het is voelen dat je bijdraagt aan de samenleving. Het is trots zijn op de dingen die je maakt en doet. Een mooi moment vind ik altijd de diploma-uitreikingen van de leer-werktrajecten. Een feestelijk en bijzonder moment vaak, waarbij er ook familie meekomt. Laatst sprak een moeder haar dankbaarheid uit tijdens de uitreiking: voortaan heeft zij iedere dag wat te vertellen aan de keukentafel.
Daar word ik elke keer stil van.’

Meest Relevant

Op de hoogte blijven?

Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?