Zie je iets dat niet klopt?
Meld het!
Zie je criminele activiteiten of heb je het gevoel dat iets niet pluis is? Meld dit. Dit kan ook anoniem. Dit is de belangrijkste boodschap van de in december huis-aan-huis verspreidde flyer in de Zuiderzeewijk. ‘Meldingen dragen bij aan het op tijd in beeld hebben van jonge aanwas. Zo kunnen we voorkomen dat ze afglijden’, zegt Karin Oldekamp, specialist veiligheid van de gemeente Lelystad.
De gemeente is een van de partners van het programma Preventie met Gezag van Samen Lelystad Oost. Hierin werken verschillende organisaties samen om te voorkomen dat jongeren in Lelystad Oost in de criminaliteit terecht komen en afglijden. Een van de doelen is om een goed beeld te krijgen van de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit in de Zuiderzeewijk, Atolwijk, Boswijk en Waterwijk. Na evaluatie wordt de flyer ook verspreid in de Atolwijk, Boswijk en Waterwijk.
Meldingsbereidheid
‘Door inwoners van Lelystad Oost te motiveren om criminele activiteiten (maar ook een ‘-niet-pluis’- gevoel) te melden, hopen we dat de meldingsbereidheid in de wijken omhooggaat. Zo weten we nog beter wat er speelt en vergroten we samen het bewustzijn van mensen wat wel en niet oké is’, vertelt Karin.
Maar wanneer meld je nu iets? ‘Jongens die ’s avonds op een schoolplein hangen, hoeven niet per se iets verkeerds te doen. Gedragen ze zich anders, rijden er dikke auto’s af en aan? Dan zou er ook meer aan de hand kunnen zijn en is een melding zeker op z’n plaats’, zegt Karin. ‘Nog een voorbeeld: het kan vervelend zijn als iemand wel eens een joint rookt in de tuin, maar dit hoeft niet direct een gevaar voor de buurt te vormen. Zie je een paar huizen verderop echter mensen met planten of apparatuur in- en uit lopen, dan is het goed om dit te melden. Al is het alleen al om de kans op brand te verkleinen.’
Jonge aanwas
Binnen Preventie met Gezag draait het om de jonge aanwas. Dit zijn jongeren (maar soms ook al kinderen van een jaar of 8) die bijvoorbeeld worden ingezet om kleine criminele klusjes uit te voeren, zoals pakketjes aannemen of op de uitkijk staan. Ook kunnen het broertjes en zusjes zijn van zogenaamde doorgroeiers of kopstukken.
Als voorbeeld noemt de specialist veiligheid een inval in een onderzoek naar drugshandel en witwassen, waarbij de politie drie jonge mannen arresteerde. ‘Mijn collega en ik stonden direct op de stoep bij deze gezinnen. De belangrijkste reden? In gesprek komen met de ouders en broertjes en zusjes, die het risico lopen om ook in de criminaliteit te belanden. Want dat willen we niet.’
Flyer
In de flyer die in de Zuiderzeewijk is verspreid, worden inwoners gevraagd om verdachte situaties te melden via 112, 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem. ‘Ook delen we informatie over wat te doen bij een ‘niet- pluis’- gevoel en wat ondermijning is. Je hoeft niet alle meldingen bij de politie te doen, daarom delen we ook andere handige telefoonnummers. Zoals die van de bewonersconsulenten van de gemeente en van Centrada.’
‘Zie je dat iets niet klopt? Meld het! Samen zorgen we voor een veiligere buurt’, besluit Karin.
Meest Relevant
Koffie verbindt buurtbewoners Wold
Een tent, een statafel en verse koffie: het klinkt eenvoudig, maar in de Wold heeft dit simpele recept al voor heel wat nieuwe contacten gezorgd.
‘Wat er allemaal is gedaan aan mijn huis?’
Een nieuw dak met zonnepanelen, vloerisolatie én een nieuwe cv. Daarnaast is het dak geïsoleerd en heb ik een nieuw ventilatiesysteem.
‘Ik kan er weer een paar jaar tegenaan!’
Mevrouw Roijmans woont in de Wold en deed mee aan een pilot van Samen Lelystad Oost voor het opknappen en verduurzamen van koopwoningen.
Op de hoogte blijven?
Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?