Buurtconciërges maken Lelystad Oost mooier
Een sterke wijk met bewoners die meedoen en zich prettig voelen in de buurt waarin ze wonen. Dat is goed voor de leefbaarheid, het gevoel van veiligheid en de saamhorigheid in de buurt. Iedereen kan en wil een bijdrage leveren, ieder op zijn eigen niveau en binnen zijn eigen mogelijkheden. Om daar een impuls aan te geven is in 2020 in Lelystad gestart met Buurtconciërges.
De Buurtconciërges zijn hét aanspreekpunt voor de buurt, toegankelijk voor ondernemers, bewoners en jongeren. Zij zijn de ogen en oren van de buurt, weten wat er speelt en waar mensen behoefte aan hebben. Samen werken aan het creëren en behouden van een schone en veilige woonomgeving waar het prettig wonen is. Dit doen ze in Lelystad Oost, maar ook in andere wijken van Lelystad.
‘Alles wat de buurt een beetje mooier, leuker, schoner én prettiger kan maken, dat doen we.’ De buurtconciërges in Lelystad hebben geen dichtgetimmerde functieomschrijving. Om de saamhorigheid in de buurt te verhogen krijgen ze de nodige speelruimte.
Christine Wouter is nu 7 maanden in dienst bij het Werkbedrijf Lelystad dat dit initiatief lanceerde om mensen uit de bijstand weer aan de slag te helpen. Ze werkte eerder onder andere in de kinderopvang en beleeft er plezier aan om mensen te helpen. Pakketten van de voedselbank thuisbezorgen, hulp aanbieden om een tuin vol met afval op te ruimen of iemand doorverwijzen naar de juiste hulpinstanties; Christine leeft er helemaal van op.
Samen met een collega deed ze ook huisbezoeken, maar daar trok corona abrupt een streep door. ‘Telefonisch kunnen we echter ook veel betekenen.’ In haar felblauwe jack met de opdruk Buurtconciërge ziet ze er indrukwekkend uit – ‘Niemand kan om me heen!’ – maar buurtgenoten hoeven echt niet bang te zijn dat ze als een strenge politieagent door de buurt paradeert. ‘Wij zijn er om vragen te stellen, eventuele problemen op te sporen en die sámen op te lossen.’
Veel inwoners van haar wijk kennen inmiddels de weg naar de ‘weggeefwinkel’ in de woning van Jeanette Kanis in de Waterwijk. Buurtgenoten met een kleine portemonnee kunnen er terecht voor servies, kinderkleding of ‘hebbedingetjes’. Een soort kringloopwinkel, maar dan kosteloos. Jeanette heeft een schat aan werkervaring (administratie, winkelverkoop, postbezorging, schoonmaak) maar raakte op haar 61ste werkloos. Stilzitten kan ze niet, en dus is ze dolblij met haar aanstelling als buurtconciërge.
Vooral het opruimen van zwerfafval heeft haar aandacht. ‘In ben me daar meer in gaan verdiepen, en het is echt nodig daar iets aan te doen. Schrikbarend als je ziet wat afval doet met dieren, met de aarde. Zelf leef ik “zero-based” en probeer zo min mogelijk afval te produceren.’
Het pionieren als buurtconciërge bevalt haar. ‘Ik werk harder en enthousiaster als ik een beetje vrijgelaten word.’
Meest Relevant
Verbeteren van woningen is teamwork
‘Het verbeteren van woningen in Lelystad Oost, dát doen we samen.’ Dat is de conclusie van Fred Wilcke (wijkraad Boswijk), Laurens Meerten (Huurdersvereniging Ons Belang) en Gert-Jan Holt (Kluswinkel).
De ogen en oren van Lelystad Oost
Buurtwerkers Ronnie Lans en Judith Vrede kennen Lelystad Oost goed. Zij fietsen dagelijks door de Atolwijk, Zuiderzeewijk, Waterwijk en Boswijk. Ze knopen een praatje aan met bewoners. Gewoon om te kijken hoe
Zie je iets dat niet klopt? Meld het!
Zie je criminele activiteiten of heb je het gevoel dat iets niet pluis is? Meld dit. Dit kan ook anoniem. Dit is de belangrijkste boodschap van de in december huis-aan-huis verspreidde flyer in de Zuiderzeewijk.
Op de hoogte blijven?
Wil jij of wil jouw organisatie ook bijdragen aan Samen Lelystad Oost? Deel je wens of behoefte, bedenk wat je zelf kunt doen en zoek samenwerkingen. Want alleen samen komen we vooruit. Wil je graag op de hoogte blijven van wat we samen in Lelystad Oost voor elkaar krijgen?